Natuurpark De Maashorst

Natuurpark De Maashorst biedt een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurlandschap.

Het verrassende groene hart van Brabant, Natuurpark De Maashorst,  trakteert u op prachtige bossen en heidevelden. Maar ook indrukwekkende stuifduinen, vennen, weiden en spannende kronkelbeekjes. Kom ook genieten van deze afwisseling in flora én fauna. De dieren verheugen zich op uw komst!

Het park bevat honderden plantensoorten, bijna 150 vogelsoorten en meer dan 25 zoogdieren.

Dauwtrappen in De Maashorst

Begin december gaan dauwtrappen in De Maashorst? Je bedoelt om 5 uur op staan om om half 6 met -5 graden de natuur en zijn bewoners wakker zien worden? Klinkt misschien in eerste instantie niet heel aantrekkelijk, maar wat ben ik blij dat we dit gedaan hebben! Een echte beleving in de omgeving!

Er is niemand in het bos en de heide is prachtig met de deken van dauw. Langzaamaan worden de vogels wakker en wordt het licht.
De zonsopgang is in een woord; adembenemend. Woon ik hier echt om te hoek? En heb ik dit nooit eerder beleefd? Wauw! Dit gaan we zeker vaker doen. En bij terugkomst is een warme kop koffie het lekkerste wat je je kunt bedenken EN je hebt de hele dag nog voor de boeg, kom maar op!

Klik op de bovenstaande afbeelding om de prachtige promotiefilm van De Maashorst te bekijken, zeer zeker de moeite waard!

De geschiedenis van De Maashorst

Vroeger was De Maashorst rijk aan vennen en moerassen en dat zie je terug aan de vele soorten amfibieën en reptielen die je hier nog steeds aantreft. Ook honderden insectensoorten hebben deze omgeving als leefgebied uitgekozen.

Bijzonder zijn de vier wijstreservaten, de zogenoemde Natte Natuurparels. In die gebieden komt, dankzij de aardbreuken, grondwater aan de oppervlakte – niet in de laagte, maar juist in de hoogte. Het van hoog naar laag stromende, kalkrijke grondwater levert de gebieden een bijzondere vegetatie op.

Al deze elementen maken een landschap met een enorme diversiteit en bijzondere natuurwaarden. Om die te behouden, te versterken én verder te ontwikkelen, is De Maashorst door de provincie Noord-Brabant aangewezen als Provinciaal Landschap. In het Maashorst Manifest is beschreven hoe het gebied er in 2020 uitziet: ‘Een levendig en ondernemend gebied, duurzaam bewerkt en beheerd door boeren, beheerders en ondernemende burgers en omgeven door vitale dorpen en steden’. De grote wens om een natuurlijke overgang te creëren van de dynamiek van stad en dorp naar de luwte van het platteland en de stilte van de natuur komt steeds dichterbij.

Dichtbij

Het natuurpark is te ontdekken via een van de zes entrees van het park, waarvan de entree bij De Mastworp hemelsbreed nog geen 2 km van  Bed & Breakfast Bed in Brabant ligt, u wandelt er zo naar toe. Meer foto’s van van de prachtige natuur…

Wisent in Natuurpark De Maashorst
Wisent in Natuurpark De Maashorst

Meer informatie kunt u lezen op de uitgebreide website